sobota, 20. april 2013

WINDY NETHERLANDS



We continued with our exchanges in March and visited our partner school in Tzummarum, on the north of the Netherlands. Tzummarum is a small village in the province of Friesland, where they speak their own language, which differs a little from the Dutch. We learnt Dutch people are the best in managing water, visited world’s famous 32 km long Afsluitdijk and saw how is it to live in the houses, which have been built below sea level. Furthermore, we got to know specific flora and fauna and found out that with the construction of Afsluitdijk, the inner part of the North Sea changed into fresh water. We also visited wonderful windmills, which were used for soil drainage, but today are popular tourist attractions. Pupils participated in workshops and properly represented our school and country.

TRAVELOGUE 




V sredo, 7. marca 2012 smo se Špela, Eva K., Eva B. in jaz z učiteljem Bobanom in učiteljem Borutom ob 10. uri zbrali pred šolo. Po slovesu od staršev in sošolcev smo se vkrcali na kombi in se odpeljali proti letališču v Benetkah. Med vožnjo smo se veselo pogovarjale in kukale v slovar, da bi se naučile še kakšno novo angleško besedo. Ko smo po 4-urni vožnji prispeli na letališče, smo tam čakali še 2 uri, nato smo se vkrcali na letalo. Vse smo bile vznemirjene, ker se večina od nas še nikoli ni peljala z njim. Na žalost je bilo vreme slabo in se ni videlo skozi okna. Vseeno mi je bilo všeč. Prispeli smo na letališče v Amsterdam, kjer smo prevzeli svojo prtljago, nato pa se s kombijem odpeljali v Tzummarum, kjer so nas pričakale gostujoče družine. Midve z Evo K. sva odšli z najino gostiteljico Famke, njenim bratcem in njuno mami. Zvečer sva poklicali starše, da smo srečno prispeli in se utrujeni odpravili spat.
     V četrtek zjutraj smo se zbudili v mrzlo jutro, pojedli izvrsten zajtrk ter se odpravili v njihovo šolo. Tam smo imeli predstavitev vsake države, nato smo z avtobusom odšli na ogled njihove okolice. Bilo je zanimivo. Po kosilu, ki smo ga pojedli vsak pri svoji gostujoči družini, smo imeli delavnice, ki so bile povezane z vodo. Imeli smo se odlično. Ko smo pospravili za seboj, pa smo se odšli še malo »razmigat« v bližnjo telovadnico. Ogledali smo si še nogometno tekmo med nizozemskimi učitelji in učitelji iz ostalih držav, potem smo odšli z »našimi« družinami. Z najino gostiteljico Famke smo s še nekaj drugimi družinami odšli v t.i. igralnico, v kateri so imeli različna orodja in igrala, s katerimi si se lahko zabaval. Ko smo prišli »domov«, smo se igrali neko nizozemsko igro, nato smo imeli okusno večerjo, ter se počasi odpravili spat.
     Petek smo po prihodu v šolo začeli s sprehodom, kjer so nam ostali nizozemski učenci pokazali, kje živijo. Nato smo eksperimentirali z vodo, ter ob 12.30 imeli kosilo pri družini. Nato je sledilo drsanje v glavnem mestu pokrajine Friesland – to je Leeuwarden. Ko smo z avtobusom prišli nazaj pred šolo, smo imeli poslovilno zabavo, nato smo odšli h gostujočim družinam. V petek zvečer je prišel tudi Famkin očka, in naredil izvrstne palačinke s šunko in sirom. Okoli 22h smo odšli spat.
   V soboto smo dan preživeli samo z gostujočimi družinami. Odšli smo v zanimiv muzej, ki je prikazoval, kako so stvari videti pod vodo in nad vodo, tam so bili avtomobili in še veliko drugih zanimivih stvari. Potem je sledil »shoping«. Šli smo v trgovino s spominki, z oblačili itd.
Nato smo odšli »domov«, pojedli kosilo, zvečer pa smo z Evo in Famke priredile majhno »zabavo«. Imele smo se odlično, nato pa sva morali z Evo spakirati stvari, saj smo naslednji dan že šli.
     V nedeljo zjutraj smo se uredili, nato pa se odpravili pred hotel Tulip Inn, kjer sta nas pričakala učitelja, ter Eva B. in Špela. Poslovile smo se od vseh, ter se s solzami v očeh odpravile v kombi, ki nas je odpeljal na letališče v Amsterdam. Tokrat je bilo vreme lepo in smo lahko videli skozi okna letala. Kmalu smo prispeli na letališče v Benetke, nato pa po 4-urni vožnji v Šmartno pred šolo, kjer so nas pričakali starši in nas odpeljali domov.
     Na Nizozemskem mi je bilo ZELO všeč, in upam, da bom imela možnost še kdaj iti v tujo državo – še v osnovni šoli J.





Neža Lanišek
8.b



Lansko leto 7. marca smo se štiri dekleta vkrcale v letalo ter odletele čez Alpe, v dolino brez hribčkov z obilo vetrnic in tulipanov. V večernih urah smo prispeli v hotel kjer so nas pričakale naše gostujoče družine. Razpakirali smo se in od naporne vožnje popadale v tople postelje. Špela in jaz sva imeli jutranjo telovadbo in sicer vožnjo s kolesom v šolo. Spoznali smo šolo, druge učence, sprejeli pa so nas s predstavitvijo razredov. Z avtobusom smo si ogledali bližnjo okolico v šoli pa naredili nekaj poskusov z vodo in odšli na kosilo k družinam. V naslednjih dneh smo še bolje spoznale Franeker, si pogledali tekmo nogometa med učitelji Nizozemske in drugih držav. Skupaj z družinami pa smo preživeli zanimive dogodivščine.
Najina izkušnja na nizozemskem je bila neverjetna, saj sva si ogledali mlin na veter, odšli v kino ter se preizkusili v jahanju. Tudi družina je bila zelo prijazna, zabavna, zato sva ohranili stike.
Eva Bajde
8.b

 
 





















































































































































Ni komentarjev:

Objavite komentar