nedelja, 21. april 2013

AQUAMOBILITY MEETING IN SLOVENIA



Oktobra lani smo naše partnerske šole gostili mi. Obiskalo nas je 17 učencev in 13 učiteljev. Priprave na šoli so potekale zelo temeljito, saj smo jim želeli predstaviti našo šolo in kraj v najboljši luči.
Organizirali smo prireditev, katere se je udeležil tudi naš župan, gospod Marjan Šarec. Predstavili smo se z ljudskimi plesi, naš otroški in mladinski pevski zbor sta zapela pesmi na norveškem, nizozemskem, francoskem, nemškem, litovskem in seveda slovenskem jeziku. Na koncu smo tudi v angleščini uprizorili Prešernovega Povodnega moža.
Po prireditvi smo v četrtek na šoli organizirali tri različne delavnice. Pripravili smo kviz, na katerem so učenci partnerskih šol ob naši pomoči pokazali, da vedo, kje je Slovenija in da poznajo njene osnovne značilnosti. Predstavili so tudi države, iz katerih prihajajo, vsi skupaj pa smo poiskali naše skupne točke.
Na šolskem igrišču smo pokazali, kako hitri in spretni smo, kako sodelujemo v skupinah ter, čeprav se poznamo šele nekaj ur, kako eni druge znamo bodriti in spodbujati.
Prvi del naravoslovne delavnice je potekal v učilnici, kjer smo izdelali vodne mlinčke, drugi del pa na odprtem, ob potoku, kjer smo tudi praktično testirali delovanje svojih izdelkov. Učitelji so bili na koncu zelo veseli, saj so se vodne delavnice končale brez mokrih oblačil.
Učitelji partnerskih šol so spoznali našo šolo, organizacijo, njene značilnosti, pogledali izvajanje vzgojno-izobraževalnega dela, nekateri od njih so imeli tudi to srečo in so obiskali podružnični šoli v Zgornjem Tuhinju in Motniku, kjer so jih sprejeli z navdušenjem ter jim pokazali njihov način dela in ustvarjanja. Po obhodu so jim učitelji naše šole skupaj z gospo ravnateljico podrobno predstavili sistem šolstva v Sloveniji, popoldan pa so se vsi odpravili na ogled Kamnika.
V petek smo se odpravili na celodnevno ekskurzijo. Začeli smo z obiskom izvira Kamniške Bistrice, kjer smo izmerili temperaturo vode, zraka in opisali geografske značilnosti kraja. Nadaljevali smo z obiskom Postojnske jame, spoznali razloge za njen nastanek, njeno zgodovino in razvoj. Na izhodu smo videli tudi endemsko vrsto človeške ribice, ki je na nas naredila velik vtis. Po slastnem kosilu smo nadaljevali s potovanjem. Obiskali smo Blejski grad, si ogledali muzej in naredili nekaj čudovitih fotografij. Zatem smo se sprehodili tudi ob jezeru in posladkali s slastnimi blejskimi dobrotami. Po vsem videnem smo se že malce utrujeni, vendar polni doživetij, odpravili proti domu, kamor smo prispeli, ko se je že dodobra znočilo.
V soboto so se naši gostje iz Nemčije in Litve odpravili že domov. Gosti iz Francije, Nizozemske in Norveške pa so se z našimi učitelji odpravili v Ljubljano. Pogledali so staro mestno jedro ter kupili nekaj spominkov. V nedeljo so tudi oni zapustili Slovenijo in obljubili, da bodo v domačem kraju prenesli nepozabne trenutke in doživetja iz Slovenije. Obljubili so tudi, da se bodo zagotovo še kdaj vrnili...










































































































Ni komentarjev:

Objavite komentar